Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin genel imkansızlıklarına rağmen Beypazarlıların kültür ve geleneklerini yaşatmaları, eğitim, kültür ve spor faaliyetlerinden yararlanmaları için 25 Şubat 1936 tarihinde temeli atılan Beypazarı Halk Evi binası; 29 Ekim 1939 yılında tamamlanmıştır. Halk Evi binası yapıldıktan sonra Türk kültürünü, yöre sanatını ve geleneklerini tanıtmak amacıyla çalışmalar yapılmış, bünyesinde bir kütüphane kurulup edebiyat ve tiyatro etkinlikleri düzenlenmiş, o dönemde Beypazarı’nda sinema salonu olmadığından Halkevi sahnesi uzun süre sinema olarak kullanılmış, zaman zaman da seyyar çadır tiyatrolarına sahne olmuştur. Milli bayramlarımız uzun yıllar Halk Evi’nin önünde kutlanmıştır.
Zaman zaman sergilerin açıldığı, kongre ve seminerlerin düzenlendiği bir bina olarak kullanılmıştır. Şu anda Cahide Gürsoy Müze Evi olarak kullanılmaktadır.
Neden Cahide Gürsoy Müze Evi?
Ailesi nesiller boyu Beypazarı’nda yaşamlarını sürdüren, 1609′da Sultan I.Ahmet’in zamanındaki Haznedar Ekmekçizade Ahmet’in torunlarından olan değerli sanatçı Cahide Gürsoy adına 2007 tarihinde düzenlenmiştir.
Cahide Gürsoy Kimdir?
Babasının görevi nedeniyle 1916 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen sanatçı ilkokulu iki ayrı şehirde tamamlamış ve ortaokulu Sinop’ta bitirmiştir. Daha sonra İstanbul Üsküdar Kız Enstitüsünde ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda yatılı olarak okumuştur. Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi ile Afyon ve Eskişehir’de çeşitli okullarda öğretmenlik ve müdürlük yapmıştır, 1956 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ABD’ye gönderilmiş ve Newyork Üniversitesinde 2,5 yıl süreyle lisan, okul idaresi, okul teftişi ve sosyal bilimler müfredat programı kurslarına katılmıştır.
Türkiye’ye döndüğünde Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulunda görev almış ve bu vesileyle Anadolu’nun birçok yerini görme ve inceleme fırsatı bulmuştur. 1967 yılında ikinci kez ABD’ye gitme şansı elde eden sanatçı 2 yıl süreyle Türk Amerikan Dostluk Derneğinin Genel Başkanlığı ve Federasyon ikinci Başkanlığı görevlerini de sürdürmüştür. Türkiye’ye döndükten sonra 1970 yılında kendi isteği ile emekli olan sanatçı sanat çalışmalarına ve sosyal etkinliklere aralıksız devam etmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder